RalliSport Challenge

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  jardo
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás

Mostanában szinte minden a DiRT 2-ről szól, azonban érdemes egy kicsit tovább látnunk a Codemasters üdvöskéjénél, mert a távolban találunk más olyan játékot is, ami hasonló stílust képvisel, és eséllyel veszi fel a versenyt a DiRT 2-vel. Ez a játék pedig nem más, mint a RalliSport Challenge.
Az első dolog, ami egyből szemet szúr, hogy a grafika még mai is elképesztően gyönyörű, annak ellenére, hogy ez a játék már majdnem nyolc éves. Azért ez nem kis teljesítmény, valljuk be. Az autók nagyon jól néznek ki, megszólalásig hasonlítanak az eredeti modellekre. A fejlesztők élethűen modellezték le a különböző kocsikat, látszik, hogy ebbe nagyon sok munkát fektettek. Ugyanilyen aprólékos részletességgel lett megalkotva a környezet is. A pályák környéke szinte él és lélegzik: tele van különböző tereptárgyakkal (házak, reklámtáblák, stb.), a növényzet igazodik a helyszínhez (a sivatagban pálmafák, kaktuszok, bozótok, míg a mediterrán versenyeken fák, bokrok, erdőségek), a szurkolók őrjöngenek, tapsolnak, és biztatnak bennünket, de pl. még állatokkal is találkozhatunk, ha van időnk ilyenekre figyelni verseny közben (a szafari rally-n pl. zebrák rohannak mellettünk, stb.).

A különböző effektek szintén jól sikerültek. A por, a köd, a felverődő víz megvalósítása mind-mind elsőrangú, ráadásul külön öröm, hogy ezek nyomot is hagynak az autón, tehát versenygépük egy-egy futam végén bizony igencsak koszos lesz. A kocsik ráadásul sérülnek is, igaz, sajnos csak vizuálisan, a teljesítményre ennek nincs hatása.

A játék során különböző helyszíneken és pályákon mérkőzhetünk majd meg. Lesz alkalmunk versenyezni sivatagos pályán, mediterrán környezetben, valamint havas és jeges pályán egyaránt, tehát mindenki megtalálja majd a neki leginkább tetsző környezetet. Emellett a pályákon eltérő talajtípusok várnak minket: homok, kavics, sár, hó, jég, murva. Ezekre különböző abroncsokat is kell majd használnunk, ugyanis az egyes típusok eltérően viselkednek; nem csak a gumik, hanem a talaj esetében is. Murván sokkal könnyebb vezetni, mint jégen, vagy sárban, de ha nem a megfelelő gumit választjuk, bizony könnyen meggyűlhet a bajunk a pályával. Mindezt színesíti az, hogy a játék során eltérő időjárási viszonyokkal is találkozunk majd. Lesz eső, hó, köd, és természetesen napsütés is.

A játékmódokat tekintve szintén nagy a változatosság. Van itt minden, mint Bécsbe', ahogy mondani szokás: sima rally, rally cross, ice cross, hill climb, stb. Egyszóval a játék nem egyetlen stílus kedvelőinek kedvez, mindenki megtalálja majd a neki valót. Igaz, a teljes végigjátszáshoz az összes futamon át kell verekednünk magunkat.

Autós játékról lévén szó, kulcskérdés, hogy milyen a géppark. Nos, jelentem, ezen a téren sem lehet okunk panaszra. Rengeteg autó közül választhatjuk ki, hogy melyikkel szeretnénk versenyezi, és ami a legjobb, hogy bátran lehet kísérletezni, hiszen pénzt költenünk nem kell, az éppen aktuálisan elérhető modellek közül bármelyiket választhatjuk. Érdemes is egyébként próbálkozni, mert nem csak a különböző versenymódokra, de még az egyes pályatípusokra, sőt, a különböző talajviszonyokra és időjárási körülményekre is más-más autók a legideálisabbak. A versenyautók három tulajdonság szerint vannak kategorizálva: végsebesség, kezelhetőség és gyorsulás, ezek közül inkább az első kettő az, ami fontos, a gyorsulási érték kevésbé jelentős.

Az irányítás inkább árkád, de nincs ezzel semmi baj. A kocsikat korrektül lehet terelgetni, akár még billentyűzettel is, nincs tehát szükség drága kormányra, ha élvezni szeretnénk a játékot. A fizika sajnos kicsit kétoldalú lett. Egyfelől remekül sikerült, mert az egyes tereptárgyak és a terepviszonyok kihatással vannak a kocsi viselkedésére (kisebb sziklák, bukkanók megdobják a kocsit, stb.), az autók másként viselkednek az egyes talajtípusokon, és a különböző időjárási körülmények között. A környezet bizonyos fokig rombolható is, a reklámtáblákat, bójákat el tudjuk ütni, stb. Ugyanakkor néha irreálisan viselkednek az autók; én pl. egyik gumi-típust sem találtam alkalmasnak a sáros talajra. Néha érhetetlenül csúszkálnak a kocsik, illetve egyes tereptárgyak (fakerítések, táblák) nem rombolhatóak. Elég illúzióromboló, amikor farolva épphogy beveszünk egy kanyart, az autó feneke elsodor két reklámtáblát, majd a harmadik táblának csapódva a kocsi felborul, mert azt nem tudjuk elütni. Ilyen és ehhez hasonló apróságokra illett volna figyelni.

Már csak azért is, mert a játékban nem lehet az egyes versenyeket újraindítani, csak az egész bajokságokat. Borzasztó idegesítő, amikor vezetjük a bajnokságot, majd az utolsó versenyen elkövetett egyetlen apró hiba miatt kezdhetjük előröl az egész bajnokságot. Ez sokszor nagyon frusztráló, már csak azért is, mert a nehézség nem jól van kiegyensúlyozva a játékban. Egyes versenyeket olyan könnyedén lehet megnyerni, mintha az ellenfelek nem is lennének ott a pályán, míg máskor vért fogunk izzadni, hogy tartani tudjuk a lépést vetélytársainkkal. És amikor egy-egy kiélezett bajnokságban, amikor épphogy össze tudtuk kaparni a vezető helyet, majd egy buta hiba miatt kezdhetünk mindent előröl... hát el fogja hagyni néhány szitokszó az ajkunkat, az egészen biztos.

Nem beszéltem még a hangokról, amikre újfent nem lehet panasz. Az egyes autók mind-mind eltérő motorhanggal rendelkeznek, jól meg lehet őket különböztetni. A környezeti hangok is jók, valamint a zene is kellemes, bár nem kiemelkedő.

Összességében remek játék a RalliSport Challenge. Aki a DiRT 1-2 nyújtotta élményekre vágyik, csak épp kisebb gépigénnyel, annak ez a megfelelő választás (sőt, meg merem kockáztatni, ez a játék a DiRT-tel van egy szinten, a jóval gyengébb DiRT 2-t pedig magasan veri). Különböző pályák, sok versenymód, rengeteg autó, kiváló grafika jellemzi ezt a játékot, amely számomra egyértelműen az egyik legjobb ilyen stílusú játék.
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

Adatlap

RalliSport Challenge

megjelenés:

ismeretlen

Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

- grafika, effektek, élő környezet
- különböző helyszínek, sok pálya
- sok autó
- sok versenymód
- fizika, irányítás
- hangok
- fizika egyes elemei
- nehézség nincs jól balanszozva
- a versenyeket nem lehet újraindítani
- apróbb bug-ok
0
0
0
0
0

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek