Harm's Way

  • Tesztplatform:  XBOX 360
  • Írta:  jardo
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás

Ingyenes versenyjáték a Microsofttól. Nemes gesztus, vagy olyan rossz játék, hogy nem mernek érte pénzt kérni? A tesztből kiderül!
Először is: nem csalás, nem ámítás, a Microsoft valóban ingyen adja ezt a játékot. Az egyetlen szépséghiba a dologban, hogy egy ez Xbox Live-os program, ami sajnos jócskán leszűkíti a célközönséget (Magyarországon - szemben a legnagyobb játékpiacokkal, pl. USA, Anglia, stb. - még mindig a PC a vezető platform). Ennek ellenére ez egy nemes gesztus a Microsofttól, ezúton is köszönjük!

A rövid bevezető után lássuk, milyen is valójában maga a játék, megéri-e a "pénzét" (enyhe képzavar...), azaz érdemes-e kipróbálni, vagy inkább hagyjuk a csudába az egészet. Nos, alapvetően az első kategóriába tartozik a Harms Way, azaz egy kellemes darab, amivel jól el lehet szórakozni, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nincs túl sok tartalom a játékban, tehát gyakorlatilag egy-két óra alatt bőven kijátszható (vagy csúnyábban fogalmazva: megunható).

A játék leginkább a Split/Second-re vagy a Blur-ra hajaz, ha a közelmúltból akarok példát hozni, vagyis egy árkád, agyament száguldás (persze jó értelemben), ahol a cél az, hogy elsőként szeljük át a célvonalat - lehetőleg egy darabban. Ehhez minden eszköz adott, a pályákon elszórt power up-ok felszedésével ugyanis jelentős előnyökhöz juthatunk, legyen szó akár extra tűzerőről, némi páncélról, vagy esetleg egy kis nitróról. Ezzel kapcsolatban a gond csak annyi, hogy a legütősebb power up-ok kizárólag multiban elérhetőek, egyjátékos módban nem. Vannak továbbá alternatív útvonalak is, amiket ha ügyesen kihasználunk, jókora előnyhöz juthatunk vetélytársainkkal szemben.
Nem csak az ellenfelek nehezítik ugyanakkor dolgunkat, hanem a pálya mellett álló lövegek is, hiszen ezek folyamatosan tűz alatt tartanak minket, versenyzőket. Ha szétlövik a kocsinkat, pár másodperc időveszteség után viszont máris mehetünk a többiek után - ebből is látszik, nem a kőkemény versenyzésen van a hangsúly, sokkal inkább a szórakozáson.

Ahol kibukik a játék hiányossága, az viszont egyértelműen a tartalom. Mindössze 3 pálya található a programban, amiken bármikor tetszés szerint mehetünk egy versenyt, illetve van egy kampány is, de az is csak arról szól, hogy a 3 versenyt egyszerre, egymás után kell lenyomnunk. Ehhez történet nincs, a végén semmi összesített eredmény, vagy jutalom, szóval úgy lóg a levegőben az egész.
Autók tekintetében sincs túl nagy választék, mindössze 4 járgányt próbálhatunk ki (buggy, pickup, kamion, busz), de ezek legalább eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek (sebesség, páncél és kezelhetőség), aminek bizony nagy jelentősége van verseny közben, tehát érdemes kipróbálni mindegyiket.

Ami még említést érdemel, az az extra játékmód. Ebben ugyanis nem versenyzők vagyunk, hanem mi irányítjuk a lövegtornyokat! Ilyenkor a cél természetesen az, hogy a versenyzőknek minél nagyobb károkat okozzunk, ezzel gyűjtve annyi pontot, amennyit csak tudunk. Ennek érdekében a pályán lévő összes torony felett átvehetjük az irányítást (bármikor tetszés szerint váltogathatunk), sőt, ha kilőjük a pályán lévő power up-okat, akkor extra fegyverekhez is juthatunk, az alapból elérhető 1 mellé még hármat szedhetünk össze, s ezekkel már terepakadályokat (pl. lehulló szikladarabokat, stb.) is gördíthetünk a versenyzők útjába.

A multiról túl sokat nem tudok mondani, azon egyszerű oknál fogva, hogy hiába próbáltam többször is csatlakozni egy-egy meccsbe, gyakorlatilag üresen panganak a szerverek. Remélem, ez idővel változni fog, mert mégiscsak izgalmasabb lenne hús-vér emberek száját elkenni, akár versenyzőként, akár lövészként.
Van viszont osztott képernyős mód, tehát akár egy gépen is játszhatunk barátainkkal.

A grafikára sok panasz nem lehet, nem kiemelkedő ugyan, de alapvetően nincs gond vele. A pályák és a kocsik egyaránt jól néznek ki, a szálló por is korrekt, és igazából a robbanásokkal sincs sok gond (ráadásul úgyis folyamatosan száguldozunk, nem nagyon van időnk nézelődni verseny közben).
A zene elmegy, többnyire zúzós számok szólnak játék közben, ami nekem nem a szívem csücske, de kétségtelen, az ilyen eszement száguldozáshoz ez illik a legjobban.
A fizika igazodik ahhoz, hogy a játék árkád, itt is az volt a készítők célja, hogy minél jobb legyen a játékélmény. Az ugratók és bukkanók szépen megdobják a kocsikat, autónk kibillenhet az egyensúlyából a levegőben, és így tovább, tehát nem tudok igazán nagy negatívumot mondani.

Hogy az öröm teljes legyen, kapunk ranglistát is, vagyis ha esetleg valamelyik barátunk szintén próbálta a játékot, akkor összehasonlíthatjuk teljesítményünket, és dagadhat a keblünk, ha mi vagyunk a jobbak. A másik dolog, amit meg kell említeni, hogy achievement-ek is kerültek a játékba (ráadásul nem is olyan nehéz őket összeszedni), szóval ezekért is érdemes játszani, ha valaki szereti gyűjtögetni őket (én speciel ilyen vagyok).

Végszóként hagy válaszoljak még egyszer az elején feltett kérdésre. Igen, valóban megéri kipróbálni a játékot, mert kellemes perceket tölthetünk el vele. Túl sokáig persze nem fog lekötni, hiszen annyi tartalom nincs benne, de azért el lehet vele szórakozni egy darabig, plusz a multival (ha lesznek játékosok) vagy barátainkkal akár még tovább tarthat az öröm, és akkor az achievement-ekről még nem is beszéltünk. Ha pénzért árulnák, maximum 400 MS pontot talán megérne, de az általánosnak mondható 800 vagy 1200 pontot már biztosan nem, ahhoz túl sovány a tartalom.
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

Adatlap

Harms Way

megjelenés:

2010. december 08.

fejlesztő:

Bongfish

kiadó:

Microsoft Game Studios

Teszt
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

+ ingyenes
+ könnyed, szórakoztató játékmenet
+ 2 játékmód
+ osztott képernyős multi
+ achievementek, ranglista
- sovány tartalom...
- ... ezért hamar megunható
- multiban teljesen üresek a szerverek
80
80
15
75
25

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek