GT Legends

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  Ády
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás

A Nagy Túraautó Legendák. Talán a Simbin legsikeresebb játéka. 2005-ben az E3-on díjat nyert sport kategóriában. November tájékán jelent meg, és az óta is kint van a boltok polcain. De milyen autókkal is találkozhatunk a játékban? A 60’-as, 70’-es évek GT autóival. Grafikailag a korához képest helyén van, de mint minden szimulátoros tudja, egy jó szim játékban a grafika az utolsó. Alapesetben magyar, szóval mindent bele!
Merész kihívás a készítőknek
Sok bátorság kellett ennek a játéknak az elkezdéséhez, hisz a készítőknek rengeteg dologra kellett figyelniük. Hogy tudnak kidolgozni egy olyan fizikai rendszert, amely pont olyan mint egy 40-50 éves autóé? Egy ilyen autónak még a kölcsönzése is nagyon drága, hát még a fizika lemodellezése. Másik nagy gondot a pályák jelentették. Azokat a pályákat, amiken régen versenyeztek, már lerombolták, újjáépíttették. Rengeteg kutatást kellett végezniük, de kijelentem, ez nekik sikerült! És igen, van különbség egy mai autókkal foglalkozó szimulátorjáték, és a GTL között. Az autók sokkal instabilabbak és még nincsenek szárnyak, melyek fokoznák a leszorító erőt.

Kezdés
Játék indításakor egy kellemes intro után a főmenü jelenik meg. Kezdésként hozzunk létre egy új profilt, és állítsunk be minden grafikai és konfigurációs beállítást. Kezdetben nincs minden autó feloldva, ezért bajnokságokon kell részt vennünk, hogy az ott szerzett pénzből autót vásároljunk. Gyors verseny indításakor először az autókategóriát és a pályát kell kiválasztani, majd hogy melyik autóval szeretnénk versenyezni, végül a nehézségi szintet. Egyszerű, mégis nagyszerű. Aztán kezdődhet a móka!

Versenyezz!
Fizikailag a játék rendben van, az autók belülről nagyon szépen lettek kidolgozva (érdemes megfigyelni egyes autóknál a fa alapanyagú kormányt). Az autók hangjaira 11/10-es pontozást adnék, ennyire jó hangokat még sose hallottam. Természetesen ez köszönhető annak, hogy történelmi autók vannak a játékban, és hogy szimulátor típusú. Olyan nemes autók találhatók meg a játékban, mint például a régi évek többszöri Le Mans győztese, a FordGT40, de találkozhatunk még Shelby GT350-el, Porsche 911-el, Ferrari 275-tel, Corvettel, Mini Cooperrel, BMW CSL-lel, és még egy pár verdával, de például a DeTomaso Panterának van egy 300 és egy 350 kW-os változata is. Összesen 29 autó kapott helyet, amelyek 216 féle festéssel lettek megáldva. A versenypályákra pedig még egy szimulátor játékban sem kellett panaszkodnunk. Vérbeli járgányok, valódi versenypályákon, mi kell még?

Setup
Ez a szó valamennyi szimulátorosnak mond valamit. Természetesen a GTL-ben is van „setup”-olás, vagyis az autó felfüggesztésének és egyéb dolgainak beállítása. Sokkal szűkösebb a paletta mint más játékokban, de ez köszönhető annak is, hogy abban az időben az autók is mások voltak. Remekül van megcsinálva a játék. Ha a setupon belül valami értéket akár csak 1%-al is rossz irányba állítunk, az autó máris teljesen máshogy fog viselkedni. A hasmagasság is elég magas volt akkor, nem is lehet sokkal lejjebb venni. Szárnyak egyáltalán nem voltak, vagy nem volt jelentőségük, így a leszorító erő is kisebb, ezáltal gyorsabb a végsebesség. Kipróbáltam a játékot erős, hosszú GTR2-zés után, és az első pár körben nem tudtam a pályán tartani az autót, mert a kanyarokban mindig lecsúsztam az ívről (leszorító erő hiánya végett).

Zenék a játékban
A játék zenéje egyszerűen hihetetlen! Megtaláltak azt, amit kell! Többnyire régi gitárokat pengetnek, és ha meghallok egy számot a játékból, azonnal a régi autók jutnak az eszembe, nem tudom miért. Elképesztő hogy tudtak a készítők alkotni egy olyan stílust, melyről a régi autóversenyzés jut eszedbe. Ha már voltatok történelmi autó kiállításon, vagy versenyen, biztosan ott is hasonló zene szólt.

Összeségében
Ez a game ízig-vérig szimulátor, nem hasonlítható Need for Speedhez, Gridhez, de még Tocához sem. Ha valaki egy kicsit is szereti a zártkocsis versenyosztályt, ezt a játékot mindenképp próbálja ki. Aki pedig már úgy érzi, nagyon megy neki a versenyzés, próbálja ki az online módot, de ha még ennél is többre vágyik, akkor csatlakozzon hozzánk a GTL ligához: www.gtr-masters.hu
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

balage06

2010-05-18 19:05:33 [#1]

Talán a legszórakoztatóbb SimBin szimulátor vezetési élmény szempontjából. Egyszerűen imádom! Persze a társaival együtt ennek is megvannak a maga gyermekbetegségei.

Az első bekezdésben viszont egy kicsit korrigálnám a cikkírót, ha nem probléma: a játék az FIA Historic Racing Championships license alapján készült (ez a borítóján is fel van tüntetve egyébként), ez egy 2006-ban megszűnt bajnokság volt, amiben régi nagytúraautók versenyeztek. Íme a honlapja:
http://archive.fia-historic-racing.com/

Tehát a játékban található autók és pályák a jelenkori állapotukban vannak benne lemodellezve (erről árulkodik például az autók műszerfalába épített digitális kijelző is, ami azért nem volt jellemző a 60-as, 70-es években :D).

Egyébként korrekt bemutató!

értékelés: 92/100

Adatlap

megjelenés:

ismeretlen

Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

Értékelés

- jó grafika
- remek irányítás
- szép kocsik, pályák
- kiváló zene
- online mod
- sok és nehéz singleplayer mod
- egy idő után unalmas offline
0
0
0
100
70

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek